Kako se prijaviti i komentirati?

Nakon što ste prošli postupak registracije, ukoliko ste označili opciju primanja obavijesti o otvorenim savjetovanjima prilikom registracije, na Vašu adresu elektroničke pošte stići će obavijest o svakom novootvorenom savjetovanju.

Obavijest uključuje poveznicu na savjetovanje, temu, kratak opis te datum do kada možete sudjelovati u savjetovanju. Nakon toga datuma, savjetovanje je zatvoreno i više nemate mogućnost komentiranja.

 
Slijedite link koji ste dobili ili izravno otiđite na stranicu sa savjetovanjima.

Prijava u sustav moguća je:

- izravno (za korisnike koji su registrirani izravno u sustav) ili

- putem NIAS-a (za korisnike registrirane putem NIAS-a)

a) Izravna prijava u sustav e-Savjetovanja

Kako biste sudjelovali, u gornjem desnom kutu kliknite na opciju „Prijavi se“.


Aplikacija otvara novi izbornik i u njemu odaberite opciju „Prijavi se“.

 
Nakon ovoga koraka aplikacija Vas preusmjerava na novu stranicu gdje unosite korisničko ime i lozinku koje ste definirali u procesu registracije.

 
Reset zaporke

Ukoliko ste zaboravili svoju lozinku ili korisničko ime, slijedite poveznicu ispod prijave i aplikacija će Vas preusmjeriti na stranicu gdje ćete zatražiti izmjenu lozinke. Nakon što unesete kontakt e-mail koji ste unijeli pri registraciji, na e-mail će vam doći poveznica za promjenu lozinke te vaše korisničko ime.  
Ukoliko ste se uspješno prijavili, aplikacija Vas preusmjerava na tablicu s popisom svih savjetovanja. U tablici se nalaze podaci: naziv institucije koja je otvorila savjetovanje, naziv savjetovanja, datum otvaranja, datum zatvaranja, datum planirane objave izvješća, stanje savjetovanja, te dodatni dokumenti. Ukoliko ste već sudjelovali u nekom savjetovanju, to savjetovanje će kao podsjetnik biti označeno zelenom bojom.


b) Prijava putem NIAS-a (za korisnike registrirane u sustav e-Savjetovanja putem NIAS-a)

Ukoliko ste se registrirali putem NIAS-a (Nacionalni identifikacijski i autenttifikacijski sustav) odabirete opciju "Prijavi se pomoću NIAS-a" 
Aplikacija Vas prebacuje na stranice NIAS-a kako bi se autentificirali vaši osobni podaci. Nakon odabira opcije „Dozvoli“  odabirete način prijave u sustav e-Građani.Sljedeći korak je odabir vaše vjerodajnice za pristup usluzi e-Građani.Nakon prijave u sustav e-Građani s vašom vjerodajnicom sustav vas vraća u aplikaciju e-Savjetovanja. Sada ste prijavljeni u aplikaciju te možete nastaviti rad u aplikaciji.Kako bi vam pretraga bila lakša, imate mogućnost korištenja nekoliko filtera:
  1. Po stanju – „Otvoreno“ (možete ostaviti komentar), „Zatvoreno“ (više nema mogućnosti komentiranja i čeka se objava izvješća) i „Izvješće objavljeno“ (institucija je odgovorila na sve pristigle komentare i objavila svoje odgovore).
  2. Po instituciji – iz padajuće liste odaberite instituciju za čija savjetovanja ste zainteresirani.
  3. Po riječi – unesite neku riječ i pretražite sva savjetovanja u kojima se ona pojavljuje.
  4. Po datumu otvaranja savjetovanja
 
Komentiranje

Komentirati možete samo otvorena savjetovanja.

Kada ste odabrali savjetovanje koje Vas zanima, kliknite na naziv savjetovanja i otvara se nova stranica na kojoj možete vidjeti odabrano savjetovanje.
Aplikacija prikazuje tri prozora:
  1. Strukturu dokumenta
  2. Sadržaj dokumenta
  3. Komentare
 
 
Dokument pregledavate na način da u strukturi dokumenta pronađete dio koji želite vidjeti i kliknete na njega. U primjeru koji slijedi odabrano je poglavlje „Pokazatelji rezultata“. Aplikacija automatski u sadržaju prikazuje tekst toga poglavlja i komentare na to poglavlje, ukoliko ih ima.

 
Ukoliko želite ostaviti svoj komentar na taj dio teksta, u sadržaju kliknete na „Komentiraj“ i u kategoriji „Komentari“ otvara Vam se novi prozor u kojem imate mogućnost ostaviti komentar.

 
Postoje dvije vrste komentara koje možete ostaviti:
  1. Generalni komentar – komentirate postojeći tekst
  2. Prijedlog novog teksta – smatrate da nešto u postojećem tekstu nije definirano i predlažete dodavanje u potpunosti novog teksta.
Nakon što ste definirali tip komentara (prvi korak), unosite tekst komentara (drugi korak) i komentar šaljete klikom na „Dodaj“ (treći korak).

 
Komentar automatski postaje vidljiv na stranici – u strukturi i sadržaju stranice.

 
Vaš komentar imate mogućnost naknadno urediti ili obrisati (za vrijeme trajanja savjetovanja), a druge osobe mogu izraziti svoje slaganje ili neslaganje s komentarom.


Na opisani način prolazite kroz čitav tekst, ostavljate svoje komentare, čitate komentare drugih i izražavate svoje slaganje/neslaganje s njihovim komentarima.
 
Nakon završetka savjetovanja, institucija koja ga je pokrenula odgovara na sve pristigle komentare te objavljuje Izvješće o provedenom savjetovanju. U izvješću su objedinjeni komentari svih korisnika te odgovori na komentare institucije koja je pokrenula savjetovanje.
 
Način pregledavanja i pretraživanja izvješća objašnjen je u članku Kako pretraživati rezultate savjetovanja.