Kako se registrirati?

Ukoliko želite samo pročitati materijale s javnih savjetovanja, dostupni su bez postupka registracije i stvaranja korisničkog računa. Međutim, ako želite sudjelovati u savjetovanjima i ostaviti svoje mišljenje ili dati neki prijedlog, morate kreirati korisnički račun.
 
Račun možete kreirati:

- direktno na stranici ili,

- ukoliko ste korisnik sustava e-Građani putem NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

a) Registracija izravno u sustav e-Savjetovanja:

Kada se registrirate na stranici e-Savjetovanja, koraci su sljedeći:


1. Kada se nalazite na stranici savjetovanja u gornjem desnom kutu kliknite na opciju „Prijavi se“.2. Aplikacija otvara novi izbornik i u njemu odaberite opciju „Registriraj se“.3. Nakon ovoga koraka aplikacija Vas preusmjerava na novu stranicu gdje definirate svoje korisničke podatke.
 


4. Kategorije ispunite na sljedeći način:
 
Predstavnik – navedite jeste li pojedinac ili predstavnik tvrtke, obrta, udruge... Ovisno o skupini koju ste odabrali aplikacija će za neke od njih zatražiti dodatne podatke.
Na primjer, u slučaju da ste predstavnik akademske zajednice, na odabir ćete dobiti sljedeće mogućnosti:Ukoliko ste pojedinac, navedite svoje ime i prezime, a u svim ostalim slučajevima naziv organizacije koju predstavljate.

Sljedeći podatak je osobni identifikacijski broj. Pojedinci i obrti ostavljaju svoj osobni identifikacijski broj, a sve ostale skupine OIB organizacije koju predstavljaju.

Definirajte lokaciju. Prilikom definiranja ove kategorije otvorit će Vam se padajuća lista iz koje možete odabrati županiju u kojoj se nalazite.Pojedinci trebaju ostaviti još samo adresu elektroničke pošte, kreirati korisničko ime te lozinku.Sve ostale skupine moraju ostaviti još nekoliko dodatnih podataka. Prvi od njih je NKD. Riječ je o četveroznamenkastom broju koji predstavlja glavnu aktivnost Vaše organizacije. Ovaj broj ste prilikom osnivanja dobili u Državnom zavodu za statistiku. Ukoliko ne znate koji je Vaš NKD, pomoć možete potražiti u „Popisu NKD kodova“.Definirajte broj zaposlenih.Sve skupine, izuzev pojedinaca, moraju ostaviti nešto više kontakt podataka koji uključuju: adresu elektroničke pošte, ime i prezime kontakt osobe te broj telefona.Nakon toga i organizacije kreiraju korisničko ime i lozinku.Posljednji koraci za sve skupine su potvrda captche (mali program koji aplikaciji pomaže u razlikovanju ljudi od „botova“) i potvrda registracije.Nakon što odaberete opciju "Registriraj se" na kontakt e-mail koji ste unijeli pri registraciji doći će poveznica za potvrdu korisničkog računa. Nakon što potvrdite korisnički račun, proces registracije je završen. Ukoliko ne dobijete e-mail potvrde korisničkog računa molimo kontaktirajte Ured za zakonodavstvo ( E-savjetovanja@vlada.hr) kako bi vam korisnički račun bio aktiviran.

b) Registracija u sustav e-Savjetovanja putem NIAS-a:

Ukoliko se registrirate putem NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav), koraci su sljedeći: 


Aplikacija e-Savjetovanja dio je usluga u sklopu sustava e-Građani te je za korisnike omogućena registracija i prijava u aplikaciju putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS).
 
Ukoliko ste korisnik sustava e-Građani te imate kreiran Osobni korisnički pretinac prilikom registracije u aplikaciji e-Savjetovanja odabirete opciju „Registriraj se pomoću NIAS-a“Nakon odabira ove opcije aplikacija vas prebacuje na stranice NIAS-a gdje je potrebno dozvoliti pristup vašim podacima:
Sljedeći korak je odabir vaše vjerodajnice za pristup usluzi e-Građani:Nakon prijave u sustav e-Građani s vašom vjerodajnicom sustav vas vraća na obrazac za registraciju gdje unosite vaše ime i prezime, županiju iz koje dolazite te kontakt e-mail. Nakon ispunjavanja captche, nastavljate na opciju „Registriraj se“ na dnu stranice.Nakon što vam na kontakt e-mail dođe poveznica za potvrdu korisničkog računa možete se prijaviti te započeti rad u aplikaciji. Ukoliko ne dobijete e-mail potvrde korisničkog računa molimo kontaktirajte Ured za zakonodavstvo (E-savjetovanja@vlada.hr) kako bi vam korisnički račun bio aktiviran.

Nakon kreiranja korisničkog računa bit ćete obaviješteni o svim novootvorenim savjetovanjima, ukoliko ste označili da želite primati informacije o otvorenim savjetovanjima. Na adresu elektroničke pošte koju ste naveli dobivat ćete obavijesti s temom savjetovanja, kratkim opisom savjetovanja, datumom do kojega možete sudjelovati u savjetovanju te izravnom poveznicom na to savjetovanje.