Prvih šest mjeseci portala e-Savjetovanja

Središnji portal za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću „e-Savjetovanja“ navršio je prvih šest mjeseci postojanja.

Od službenog pokretanja „e-Savjetovanja“ 27. travnja ove godine, ostvaren je kvalitativni iskorak u pogledu dostupnosti informacija o otvorenim savjetovanjima široj javnosti, jednostavnosti komentiranja nacrta zakona, drugih propisa i akata, ali također i u odnosu na efikasnost postupanja tijela državne uprave po pitanju obrade zaprimljenih komentara i pripreme izvještaja o rezultatima savjetovanja.
 
U prvih pola godina postojanja e-Savjetovanja, registrirano je 2552 korisnika, od toga 1509 pojedinaca, 151 udruga, 510 trgovačkih društava, 131 obrt te brojne druge pravne osobe. 27 državnih tijela pokrenulo je ukupno 269 savjetovanja na koje je pristiglo 3237 komentara zainteresirane javnosti.
 
Iz navedenih podataka vidljivo je  da je sustav „e-Savjetovanja“ zaživio, te da je prihvaćen od strane građana i državnih tijela kao mehanizam za podizanje razine transparentnosti rada državnih tijela te uključivanje građana u procese donošenja odluka.
 
Proteklih mjeseci Ured za udruge je održao preko četrdeset radionica za osposobljavanje državnih službenika za djelotvorno korištenje e-Savjetovanja.
 
U predstojećem razdoblju prioritet je unaprjeđenje sustava „e-Savjetovanja“ kako bi zainteresirana javnost u što većem broju mogla na kvalitetan način sudjelovati u postupcima javnih savjetovanja.
 
Zahvaljujemo svima koji sudjeluju i daju doprinos otvorenosti i inkluzivnosti procesa oblikovanja javnih politika u RH.
 

Video spot e-Savjetovanja

Pisane vijesti