Javno predstavljanje portala e-Savjetovanja

Predstavljanje središnjeg portala za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću „e-Savjetovanja“ održati će se u ponedjeljak, 27. travnja 2014. u 11:00 sati, u Svečanoj dvorani Vlade Republike Hrvatske, Trg. sv. Marka 2.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akta neizostavni je dio suvremenog, demokratskog procesa upravljanja javnim politikama, ali i jedan od ključnih koraka u jačanju otvorenosti, odgovornosti i djelotvornosti rada državnih tijela.

U Republici Hrvatskoj proces savjetovanja sa zainteresiranom javnošću institucionaliziran je od 2009. i donošenja  Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata. Proces se je od tad razvijao te su u 2014. godini provedena ukupno 544 javna savjetovanja o nacrtima zakona, drugih propisa i akata. U odnosu na 2011. godinu (kad je provedeno 48 savjetovanja) to je povećanje u broju javnih savjetovanja od čak 1033%.

Središnji državni portal „e-Savjetovanja“ novi je korak u razvoju procesa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koji će omogućiti objedinjavanje svih otvorenih savjetovanja na jednom mjestu, brzu i jednostavnu pretragu otvorenih savjetovanja te učinkovito zagovaranje svih zainteresiranih društvenih skupina i pojedinaca u procesu oblikovanja javnih politika.

Aplikacija „e-Savjetovanja“ nastavak je uspješnog projekta Ministarstva poduzetništva i obrta financiranog iz sredstava Europske unije, a aplikacija će biti povezana sa sustavom e-Građani.

Upravljanje središnjim portalom „e-Savjetovanja“ provoditi će Ured za udruge Vlade RH kao tijelo koje je zaduženo za praćenje provedbe Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Aplikaciju će predstaviti ministar uprave Arsen Bauk, te Ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH Igor Vidačak.


Najave