Što su to e-Savjetovanja i kako se uključiti?

Aplikacija e-Savjetovanja omogućuje uključivanje u otvorena javna savjetovanja u postupku donošenja zakona, drugih propisa i akata. Želite li se uključiti, pročitajte kratke upute o korištenju aplikacije.

Želite li se uključiti u otvorena savjetovanja i komentirati nacrte zakona, drugih propisa i akata, to možete učiniti u 2 jednostavna koraka:
 
  1. Najprije se morate registrirati odnosno otvoriti korisnički račun, bilo kao pojedinac ili organizacija/institucija.
 
Ako već koristite uslugu e-Građani, možete se registrirati u e-Savjetovanja koristeći taj račun putem NIAS-a (Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava). Napominjemo i da korisnici sustava e-Građani moraju izvršiti registraciju za rad u sustavu e-Savjetovanja.
 
  1. Nakon što se registrirate, prijavite se u aplikaciju koristeći svoj korisnički račun. 

Nakon što otvorite korisnički račun, na e-mail adresu koju ste ostavili pri registraciji stići će Vam obavijest o  otvorenim savjetovanju (ukoliko ste označili da želite primati obavijesti o otvorenim savjetovanjima, pri čemu možete odabrati tijela od kojih želite primati informacije), s podacima koji uključuju:
  • naziv savjetovanja
  • kratak sažetak
  • rok do kojega možete ostaviti svoj komentar
  • rok u kojem tijelo javne vlasti planira objaviti izvješće o provedbi savjetovanja
  • poveznicu na samo savjetovanje

Želite li sudjelovati, otvorite poveznicu i odmah ćete biti preusmjereni na savjetovanje i možete početi komentirati.

I bez kreiranja korisničkog računa možete pregledavati sva objavljena savjetovanja, pristigle komentare, objavljena informiranja te izvješća o provedenim savjetovanjima.

Na početnoj stranici e-Savjetovanja vidljiva su sva savjetovanja, a u pretrazi je moguće koristiti različite filtere poput pretrage po instituciji koja je otvorila savjetovanje, stanju savjetovanja (otvoreno, zatvoreno, objavljena izvješća) i slično.


Unaprijed zahvaljujemo svim građanima, organizacijama civilnog društva, poduzetnicima, te ostalim predstavnicima zainteresirane javnosti koji će svojim komentarima sudjelovati u otvorenim savjetovanjima o nacrtima zakona, drugih propisa i akata i na taj način pridonijeti većoj kvaliteti i otvorenosti procesa oblikovanja javnih politika u Republici Hrvatskoj.

Uvjeti korištenja 

Opći uvjeti korištenja aplikacije "e-Savjetovanja"
 
Aplikacija e-Savjetovanja