Javno savjetovanje o obveznom registru transparentnosti

Slika /slike/skrb vel.jpg

Europska komisija traži mišljenje svih zainteresiranih strana o učinkovitosti postojećeg registra transparentnosti za organizacije i samozaposlene osobe koje sudjeluju u oblikovanju i provedbi politika EU-a te o njegovu daljnjem razvoju u smjeru obveznog programa kojim bi se obuhvatile aktivnosti lobiranja u Europskom parlamentu, Vijeću Europske unije i Europske komisije.

Komisija je 1. ožujka pokrenula javno savjetovanje u trajanju od 12 tjedana kako bi prikupila mišljenja o trenutačnom sustavu registracije zastupnika interesa koji žele utjecati na rad institucija EU-a te o njegovu daljnjem razvoju u smjeru obvezatnog registra lobista kojim bi se obuhvatile aktivnosti lobiranja u Europskom parlamentu, Vijeću Europske unije i Komisiji.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je sljedeće: „Komisija mijenja način rada tako što se više savjetuje s dionicima te je otvorenija o tome s kim se i zašto sastaje. U tom smislu moramo ići još dalje i uspostaviti obvezatan registar kojim će se obuhvatiti sve tri institucije te osigurati potpuna transparentnost u pogledu lobista koji žele utjecati na donošenje politika u EU-u. Da bismo taj prijedlog pravilno osmislili, nadamo se da ćemo prikupiti što više mišljenja građana i dionika iz cijele Europe o tome kako trenutačni sustav funkcionira i kako bi se trebao razvijati. Transparentnija i odgovornija Europska unija svojim će građanima isporučiti bolje rezultate.”

Komisija je osmislila dvodijelno savjetovanje u okviru kojeg će se prikupljati mišljenja brojnih dionika, civilnog društva i građana. Za sudjelovanje u prvom dijelu nije potrebno podrobno poznavanje trenutačnog registra transparentnosti, a na pitanja o njegovu načelu i području primjene mogu odgovarati osobe koje nisu stručnjaci. U drugom će se dijelu prikupljati mišljenja o praktičnom funkcioniranju trenutačnog sustava od osoba koje se njime koriste. Kako bi se prikupio što veći broj mišljenja, dokumenti o savjetovanju dostupni su na svim jezicima EU-a. Savjetovanje je otvoreno do utorka, 31. svibnja.

Više informacija dostupno je ovdje.

Pisane vijesti