Održana rasprava o doprinosu civilnog društva suzbijanju korupcije i reformi javne uprave

Slika /slike/slika tribina.jpg

U organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a povodom dovršetka procesa ugovaranja projekata u sklopu programa IPA 2011, rasprava je održana 5. veljače 2015.

Uvodno o ciljevima i očekivanim rezultatima ugovorenih projekata izlagali su ravnatelj Ureda za udruge, Igor Vidačak, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Nataša Mikuš Žigman, te voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Branko Baričević. Projekti vrijedni preko 20 milijuna kuna sufinanciraju se iz programa IPA 2011 te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge, a provodit će se u suradnji 12 udruga i 50 partnerskih organizacija u 17 županija, a predstavljaju nastavak prethodnih ulaganja kroz EU fondove kroz programe CARDS 2003/4, PHARE 2006, te IPA 2008, IPA 2010 i IPA 2011.
 
Na raspravi, kao panelisti, su sudjelovali ministar uprave Arsen Bauk, zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, povjerenica za informiranje Anamarija Musa, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, profesor na Fakultetu političkih znanosti Zdravko Petak, aktivist Munir Podumljak, uz moderaciju novinara Tihomira Ponoša, te uz aktivno sudjelovanje predstavnika civilnog društva.

Tijekom rasprave je spomenut široki spektar tema, pri čemu je uz osvrt na novu Strategiju suzbijanja korupcije za period od 2015.-2020. bilo riječi o Akcijskom planu suzbijanja korupcije te Strategiji razvoja javne uprave kao i o Zakonu o pravu na pristup informacijama. Ministar Bauk najavio je mogućnost osnivanje novog Vladinog ureda koji bi se bavio razvojem javne uprave u svrhu bolje koordinacije strateških aktivnosti na ovome području, dok je Povjerenica za informiranje istaknula važnost inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast kao mehanizma približavanja javne vlasti građanima.
 
Napori organizacija civilnog društva ocijenjeni su kao ključni za nadzor rada javne vlasti te suzbijanje korupcije. Posebno je naglašena nužnost objektivnog izvještavanja i aktivnog rada medija u suzbijanju korupcije te aktivnoj kontroli rada javnih tijela.
 


Naglašena je i nužnost transparentnog rada udruga, posebice zbog činjenice da je u sustavu preko 6000 tijela, od kojih mnoga dodjeljuju javna sredstva udrugama.

Zaključak svih okupljenih je da uspostava kvalitetnog sustava nadzora rada državnih i lokalnih tijela nije moguća bez aktivnog i jakog civilnog društva, te bez adekvatne financijske podrške naporima koji imaju za cilj povećanje transparentnosti rada javnih vlasti i suzbijanje korupcije na svim razinama.


Pisane vijesti | Izvješća