Republika Hrvatska sudjeluje na globalnom samitu Partnerstva za otvorenu vlast

Slika /slike/OGP - Paris 2016 - 1.jpg

Samit na kojem sudjeluje više od 3000 predstavnika 70 država članica Partnerstva održava se u Parizu od 7. do 9. prosinca 2016. 

Na samitu se održava više od 300 panela i radionica na kojima šefovi država i vlada, ministri, dužnosnici, zastupnici, lokalne vlasti, predstavnici civilnog društva, start-upovi i digitalne inovatori, programeri, znanstvenici i novinari raspravljaju o transparentnosti, anitkorupciji, održivom razvoju, digitalnim javnim dobrima, otvorenoj vlasti i brojnim drugim temama iz područja pristupa informacijama.

Partnerstvo za otvorenu vlast je multilateralna inicijativa čiji je cilj osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima. Republika Hrvatska članica je incijative Partnerstvo za otvorenu vlast od 2011. godine. Inicijativu vodi Upravni odbor čiji su članovi predstavnici vlada i organizacija civilnog društva. Od 2014. godine članica Upravnog odbora je i Republika Hrvatska.
Više o inicijativi te sudjelovanju Republike Hrvatske pronađite ovdje.
 
Na samitu sudjeluje i hrvatska delegacija koju čine Državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić, zamjenica ravanatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Vesna Lendić Kasalo i Savjetnica u Vladi i Vladinom uredu Sandra Pernar koja je na samitu predstavila središnji portala za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću „e-Savjetovanja“ kao primjer dobre prakse korištenja tehnologija u svrhu unaprijeđenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Sustav „e-Savjetovanja“ predstavlja kvalitativni iskorak tijela državne uprave u pogledu transparentnosti i dostupnosti zainteresiranoj javnosti da aktivno sudjeluje u stvaranju nacrta zakona, drugih propisa i akata odnosno dostupnosti informacija o otvorenim i provedenim savjetovanjima sa zainteresiranom javnošću, jednostavnosti komentiranja nacrta zakona, drugih propisa i akata, ali također i u odnosu na efikasnost postupanja tijela državne uprave po pitanju obrade zaprimljenih komentara i pripreme izvještaja o rezultatima savjetovanja.
Zaključkom Vlade Republike Hrvatske od 5. ožujka 2015. Ured za udruge je zadužen za koordinaciju uspostave i korištenja središnjeg državnog internetskog portala za savjetovanje s javnošću „e-Savjetovanja“ a sve dodatne informacije o sustavu e-Savjetovanja pronađite ovdje. 

Pisane vijesti