Pet godina portala e-Savjetovanja

Slika /slike/20610741 (1).jpg

U travnju 2020. godine portal e-Savjetovanja obilježio je pet godina postojanja. U tom razdoblju portal je ostvario svoj cilj i postao mjesto koje omogućava jednostavan pristup svim savjetovanjima sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Putem portala e-Savjetovanja omogućena je kvalitetnija komunikacija državnih tijela s građanima i svim zainteresiranim društvenim skupinama u procesu oblikovanja javnih politika.

Uspostavom portala e-Savjetovanja, Hrvatska je napravila daljnji iskorak u jačanju okvira regulatornih politika a posebice u razvoju sustava savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koji je prepoznat i na međunarodnoj razini. U  OECD-ovom izvješću „Praksa Boljih propisa diljem Europske unije“, Hrvatska se nalazi na samom vrhu ljestvice, iznad prosjeka država članica EU i OECD-a prema pokazatelju provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Kao primjer dobre prakse, navodi se portal e-Savjetovanja kao uspješna interaktivna platforma za provođenje savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Sustav trenutno ima 30 000 korisnika a prema podacima iz sustava, tijekom 2019. godine, putem portala e-Savjetovanja provedeno je ukupno 1031 savjetovanje u kojima je sudjelovalo ukupno 4150 fizičkih i pravnih osoba.

Zahvaljujemo svima koji svojim komentarima doprinose dinamičnoj javnoj raspravi i oblikovanju javnih politika u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti