Savjetovanja s građanima o budućnosti Europe

Slika /slike/programi EU.jpg

Kakvu Europsku uniju želimo? Koji su naši prioriteti i naša očekivanja? U kojem smjeru želimo da se Unija razvija kao cjelina i u raznim područjima, kao što su gospodarstvo, poljoprivreda, zaštita okoliša, odgovor na klimatske promjene, sigurnost, migracije, demografska kretanja?

U govoru o stanju Europske unije iz 2017. godine predsjednik Juncker predstavio je smjernice s pojedinostima o glavnim koracima za stvaranje ujedinjenije, snažnije i demokratskije Unije. Na temelju toga, a uoči sastanka na vrhu u rumunjskom Sibiuu i izbora za Europski parlament 2019., nacionalni čelnici usuglasili su Program čelnika o gorućim pitanjima i izazovima za koja se moraju pronaći rješenja. Time je pokrenuta široka rasprava o budućnosti Europe, koja obuhvaća Bijelu knjigu o budućnosti Europe, dijaloge s građanima koje organiziraju Europska komisija i države članice, te internetsko savjetovanje s građanima putem online upitnika.

Panel sastavljen od 96 građana iz 27 zemalja Europske unije sastao se u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru (EGSO) u Bruxellesu 5. i 6. svibnja 2018. i izradio nacrt upitnika, čija je svrha pružiti doprinos raspravama šefova država i vlada na sastancima Europskog vijeća u identificiranju prioriteta i područja djelovanja EU-a za sljedećih nekoliko godina. Online savjetovanje otvoreno je do prvog EU27 sastanka u rumunjskom Sibiuu, koji će se, uoči izbora za Europski parlament, održati 9. svibnja 2019.

Upitnik (na hrvatskom jeziku) možete popuniti OVDJE i time dati svoj doprinos raspravi o budućnosti Europe.

Više informacija o raspravi o budućnosti Europe dostupno je OVDJE

Pisane vijesti