U prva dva mjeseca 1645 komentara na nacrte propisa na središnjem portalu „e-Savjetovanja“

Slika /slike/1. pravo na pristup.jpg

U dva mjeseca od pokretanja središnjeg portala za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću „e-Savjetovanja“, zaprimljeno je 1645 komentara na nacrte zakona, drugih propisa i akata

U ovom kratkom razdoblju portal je zaživio kroz otvaranje ukupno 84 javna savjetovanja, objavljena od strane 17 tijela državne uprave. Iz dana u dan raste broj registriranih korisnika, a samo u prvih 60 dana registriralo se njih preko 1600, od čega 867 pojedinaca, 419 trgovačkih društava, 126 obrta, 80 udruga, 33 ustanove, 36 zadruga te još stotinjak predstavnika drugih pravnih osoba.
Poticaj za uspostavu središnjeg portala „e-Savjetovanja“ dale su brojne organizacije civilnog društva, poslovni sektor, ali i građani, u svrhu poboljšanja razine dostupnosti informacija o svim trenutno otvorenim savjetovanjima s javnošću o nacrtima zakona, drugih propisa i akata. Primarna namjera središnjeg portala jest pojednostavniti pristup informacijama o svim otvorenim savjetovanjima državnih tijela, ali i olakšati postupak komentiranja građanima i pravnim osobama. Portal iziskuje visoku razinu transparentnosti postupanja državnih tijela u odnosu na izvještavanje o rezultatima savjetovanja te obrazloženje prihvaćenih i neprihvaćenih komentara. S druge strane, „e-Savjetovanja“ donose i viši stupanj transparentnosti i otvorenosti u odnosu na komentare predstavnika zainteresirane javnosti koji se mogu vidjeti tijekom čitavog postupka savjetovanja.
Podsjećamo, uspostava „e-Savjetovanja“ predviđena je Akcijskim planom za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast za razdoblje 2014.-2016., kao i Nacionalnom strategijom stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva za razdoblje 2012.-2016. a u skladu je s ciljevima Strategije suzbijanja korupcije od 2015. do 2020. Zaključkom Vlade Republike Hrvatske, Ured za udruge je zadužen za koordinaciju uspostave i korištenja portala „e-Savjetovanja“. Od pokretanja portala, Vladin Ured za udruge proveo je skoro trideset seminara izobrazbe o korištenju portala za administratore i službenike u nadležnim tijelima državne uprave, a u svrhu što učinkovitijeg postupanja i obrade zaprimljenih komentara.
Očekuje se da će u sljedećoj fazi razvoja i unaprjeđenja portala sva otvorena savjetovanja o nacrtima akata biti obogaćena s još podrobnijim informacijama i obrazloženjima kako bi se zainteresiranoj javnosti dao što cjelovitiji uvid u kontekst oblikovanja novih javnih politika.
U planu je pokretanje i opsežne javne kampanje u svrhu što boljeg upoznavanja šire javnosti s mogućnostima koje „e-savjetovanja“ donose za jačanje sudioničke demokracije i aktivnoga građanstva u Republici Hrvatskoj.
 

Pisane vijesti | Izvješća | Društvo i zajednica