Što su to e-Savjetovanja i kako se uključiti?

Slika /slike/Što je e-savjetovanje foto.jpg

Aplikacija e-Savjetovanja omogućuje uključivanje u otvorena javna savjetovanja u postupku donošenja zakona, drugih propisa i akata. Želite li se uključiti, pročitajte kratke upute o korištenju aplikacije.

Želite li se uključiti u otvorena savjetovanja i komentirati nacrte zakona, drugih propisa i akata, to možete učiniti u 2 jednostavna koraka:
 
 1. Najprije se morate registrirati odnosno otvoriti korisnički račun, bilo kao pojedinac ili organizacija/institucija.
 
Ako već koristite uslugu e-Građani, možete se registrirati u e-Savjetovanja koristeći taj račun putem NIAS-a (Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava).
 
 1. Nakon što se registrirate, prijavite se u aplikaciju koristeći svoj korisnički račun. 

Nakon što otvorite korisnički račun, na e-mail adresu koju ste ostavili pri registraciji stići će Vam obavijest o svakom novom otvorenom savjetovanju, s podacima koji uključuju:
 • naziv savjetovanja
 • kratak sažetak
 • rok do kojega možete ostaviti svoj komentar
 • rok u kojem tijelo javne vlasti planira objaviti izvješće o provedbi savjetovanja
 • poveznicu na samo savjetovanje

Želite li sudjelovati, otvorite poveznicu i odmah ćete biti preusmjereni na savjetovanje i možete početi komentirati.

I bez kreiranja korisničkog računa možete pregledavati sva objavljena savjetovanja, pristigle komentare, objavljena informiranja te izvješća o provedenim savjetovanjima.

Na početnoj stranici e-Savjetovanja vidljiva su sva savjetovanja, a u pretrazi je moguće koristiti različite filtere poput pretrage po instituciji koja je otvorila savjetovanje, stanju savjetovanja (otvoreno, zatvoreno, objavljena izvješća) i slično.

Također, na početnoj stranici e-Savjetovanja u rubrici "Informiranja" moguće je pretražiti sva otvorena informiranja. Dokumente objavljene u rubrici "Informiranja" nije moguće komentirati. Informiranja, sukladno Zakonu o procjeni učinaka propisa, vrši se u 2 slučaja:
 1. Nakon izrade Prethodnih procjena za sve propise u smislu Zakona o procjeni učinaka propisa (nacrt prijedloga zakona) koji se planiraju izrađivati u sljedećoj godini, pristupa se izradi Prijedloga plana normativnih aktivnosti. Prijedlog plana propisa objavljuje se radi informiranja,  javnosti u trajanju od najmanje 15 dana, u razdoblju od 1. rujna do 30. rujna tekuće godine.
   
 2. Pri provedbi neplaniranih zakonodavnih aktivnosti, to jest kod ad hoc procjene učinaka propisa, u svrhu informiranja javnosti objavljuje se obrazac prethodne procjene i teze propisa.
Unutar opcije "Informiranja", moguće je informiranja pretraživati (prijedlog plana propisa, obrazac prethodne procjene, teze propisa), prema instituciji koja je otvorila informiranje te prema ključnim riječima.

Unaprijed zahvaljujemo svim građanima, organizacijama civilnog društva, poduzetnicima, te ostalim predstavnicima zainteresirane javnosti koji će svojim komentarima sudjelovati u otvorenim savjetovanjima o nacrtima zakona, drugih propisa i akata i na taj način pridonijeti većoj kvaliteti i otvorenosti procesa oblikovanja javnih politika u Republici Hrvatskoj.
 
 Aplikacija e-Savjetovanja